Bedung Traditional

Bedung traditional ni bedung yang selalu di gunakan untuk balut baby. Kain yang digunakan ialah flannel, sejenis kain cotton yang agak berbulu. Lembut pada baby… Kalau tak dijadikan bedung, boleh jugak di jadikan selimut. Harga bermula dari RM15 untuk local flannel dan RM25 untuk imported flannel. Kenapa berbeza harga? 1st, of course la harga beli tak sama. Imported flannel selalunya saya beli dr US. Kualiti pun tak sama dengan local flannel. Contoh gambar 1st tu, ialah imported flannel. Yang banyak2 tu, local flannel…

Kelebihan local flannel ialah ianya agak besar. So kalau mommy tempah local flannel, insyaallah kebarangkalian nak dapat bedung besar adalah sangat tinggi. Almost 1m x 1m.

Kelebihan imported flannel pula, selain dari kualiti kainnya yang lebih best, corak nya pula agak rare… Memang tak dapat la kalau pergi cari kat Kamdar ke, Nagoya ke… So kebarangkalian nak sama dengan anak2 orang lain tu, adalah tak banyak. Tapiiiiiii…. imported flannel ni sedikit kecil berbanding dengan local flannel.

Sebab apa? Sebab, sistem metric deorg, tak sama dengan kita. Kita pakai meter, deorg pakai yard. so yard adalah lebih kecil dr meter. Beza lebih kurang 3  inci jugak.

So terpulang pada mommy2 semua…

 

 

Bedung Mac

20131229_144835

leawithluv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *